I denne forvaltningsrevisjonen har vi undersøkt hvilke systemer og rutiner Nordre Land har for å sikre medvirkning i hjemmebaserte tjenester, og om erfaringer fra brukere og pårørende blir brukt til å planlegge tjenestene.
Problemstillinger:
- I hvilken grad har kommunen laget og tatt i bruk system og rutiner som gjør at tjenestetilbudet i hjemmetjenesten utformes og gjennomføres i samarbeid med bruker og eventuelt pårørende?
- I hvilken grad har kommunen innarbeidet et system for å innhente erfaringer og synspunkter fra brukere og pårørende?
Hovedfunn
Problemstilling 1: Nordre Land kommune sikrer i hovedsak at brukere av hjemmetjenesten har innflytelse på sin hverdag og tjenestene de mottar. Brukermedvirkning er nevnt i kommunens overordnede dokumenter, og det finnes prosedyrer for samarbeid med brukere og pårørende. Tildelingskriterier og tjenestebeskrivelser er imidlertid ikke helt oppdaterte, men dette er under arbeid.
Intervjuer med ansatte og journaler tyder på at brukerne har et godt samspill med tjenesteyterne. Kommunen har likevel et forbedringspotensial når det gjelder dokumentasjon av brukermedvirkning. Det fremgår av vedtak hvordan brukerne har medvirket ved tildeling og endring av tjenester, men dette kommer i mindre grad fram i journalene for daglige tjenester. Kommunen arbeider allerede med å forbedre dokumentasjonen.
Problemstilling 2: Tjenesteområde 24+ i Nordre Land kommune bruker brukerundersøkelser for å få innspill fra brukerne, og Eldrerådet er høringspart i aktuelle saker. Det er viktig at medvirkningen oppleves som reell og ikke bare som informasjon etter at sakene er ferdigbehandlet. Kommunen oppfyller lovkravet i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-10, men kunne i større grad systematisert innspill fra frivillige organisasjoner, pårørende- og venneforeninger, som kan bidra med verdifulle erfaringer.
Rapporten kan du lese her.