Forvaltningsrevisjonen gjelder hvordan Gjøvik kommune arbeider mot barnefattigdom. Fokuset er på de sosiale tjenestene som gis av NAV-kontoret.

Kontrollutvalget i Gjøvik kommune bestilte en undersøkelse på dette området fordi det over flere år har vært en jevn økning i antall barn som vokser opp i familier med lavinntekt. De ønsket å finne ut hvordan Nav Gjøvik kartlegger barnefamilier med behov for sosiale tjenester, hvilke tiltak som iverksettes mot barnefattigdom og hvordan disse evalueres.

Problemstillinger

  1. I hvilken grad sikrer Gjøvik kommune en tilfredsstillende styring av arbeidet mot barnefattigdom ved Nav Gjøvik?
  2. I hvilken grad er det etablert et helhetlig tjenestetilbud overfor familier med vedvarende lavinntekt i Gjøvik kommune?
  3. I hvilken grad kartlegger Gjøvik kommune behovene til det enkelte barn ved tildeling av økonomisk stønad og andre relevante sosiale tjenester?

 

Hovedfunn, konklusjoner og anbefalinger

Kommunen har en rekke tiltak rettet mot barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt/barnefattigdom. Det er imidlertid ikke et eget mål i kommunens styringsdokumenter knyttet til å redusere antall barn som rammes av dette. Revisjonen anbefaler at kommunen vurderer å etablere mål med fokus på å redusere barnefattigdom som er mer spesifikke og målbare for å sikre at tiltakene som iverksettes er treffsikre og kan evalueres.

Kommunens tjenester samarbeider på ulike nivåer. Revisjonen mener derfor at kommunen langt på veg har et helhetlig tjenestetilbud. Flere prosesser knyttet til samarbeid og samordning av tjenester overfor barn, unge og barnefamilier er nylig startet opp, og er derfor ikke kjent blant alle tjenestene.

Kommunen gjør i begrenset grad en helhetlig kartlegging av behovene til det enkelte barn ved tildeling av økonomisk stønad og økonomisk rådgivning. Selv om det finnes verktøy og systemer for å fange opp barns behov, brukes ikke disse tilstrekkelig. Det mangler et system som sikrer at barns behov systematisk vurderes i alle saker. Dette gjør det utfordrende å sikre at barnas beste ivaretas ved tildeling av tjenester.  Revisjonen anbefaler at kommunen gjennomfører evalueringer av kartleggingspraksisen og sikrer at manglende kartlegging, vurdering og oppfølging av barns forhold blir registrert som avvik slik at det kan iverksettes nødvendige forbedringstiltak.

 

Du kan lese rapporten her.

Hopp rett ned til innholdet